June 9, 2015

"Oot aika kaunis transtytöksi"

"Oot aika kaunis transtytöksi". 
Näin mun kuvaan tultiin kommentoimaan vähän aikaa sitten ja vaikka se on tarkoitettu kohteliaisuudeksi, se ei todellakaan tunnu siltä. Lähtökohtana tähän kommenttiin tuntuu olevan ajatus, että transnaiset olisivat jotenkin huonompia kuin "oikeat" naiset, vaikka niinhän se ei todellakaan ole. Jotkut ovat sitä mieltä etten esimerkiksi minä ole nainen nyt enkä olisi nainen, vaikka olisin käynyt läpi kaikki sukupuolenkorjausleikkaukset. Olisin vain feikki, pelkkä jäljitelmä, joka ei tule koskaan vastaamaan oikeaa. En ole saanut vielä vaihdettua nimeäni virallisesti Veeaksi enkä ole päässyt vielä aloittamaan hormoneja eli prosessini kohti todellista minääni ja sukupuoli-identiteettiäni vastaavaa kehoa on vielä ihan alussa, mutta en siltikään koe olevani huonompi kuin he, jotka on syntymässä määritelty naiseksi enkä koe olevani jollain tapaa vähemmän nainen.

Photo by Anna H.

Toinen asia, joka särähtää korvaani monissa saamissani kommenteissa, on aika-sanan käyttö. Itse en koe, että "aika kaunis" on synonyymi kauniille tai että se tarkoittaisi kauniista vielä parempaa muotoa, kuten esimerkiksi "todella kaunis". En tiedä olenko yksin tämän asian kanssa, mutta mielestäni "aika kaunis" tarkoittaa, että henkilö, jolle tämä sanotaan, ei ole joihinkin muihin verrattuna yhtä kaunis ja että hän voisi olla kauniimpikin. Sama pätee ihan-sanaan. "Ihan kaunis" ja "aika kaunis" eivät kuulosta mielestäni yhtä imartelevalta, kuin pelkkä "olet kaunis" tai vielä parempi "todella kaunis". Tuollaiset täyte- ja lisäsanatkin muokkaavat kommentin merkitystä paljon suuntaan ja toiseen.

Todennäköisesti tämäkään kommentoija ei tarkoituksella muotoillut asiaansa sillein, että kokisin sen loukkaavana, mutta yrittäkää pitää mielessä, että jo pelkkä sanojen taivutus saa kohteliaisuudeksi tarkoitetun asian kuulostamaan loukkaavalta.
xoxo9 comments:

 1. Sä olet todella kaunis nainen.

  ReplyDelete
 2. Miksei saisi sanoa "aika kaunis". Onhan se nyt kohteliasta. Ärsyttävää kun jotkut ottaa asiat niin pilkulleen. Ei uskalla enää kommentoida tai sanoa kenellekään yhtään mitään, varsinkaan jos itsellä on vaikka asperger tai jokin hahmotuksen tai kommunikoinnin ongelma, niin heti ollaan kirveen kanssa perässä jos vähänkin jonkun mielestä väärin taivuttaa sanaa. Vaikka ei tarkoittaisi edes pahaa. Jos joku haluaa olla ilkeä niin eiköhän sellainen henkilö sano sitten sanottavansa suoraan. Vinkkinä siis, että elämästä tulee paljon mielekkäämpää kun ei takerru jokaiseen pieneen taivutusmuotoon ja sanoihin. :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Mielestäni selitin tuossa kyllä ihan hyvin, miksi en koe "aika kaunis"-kommentin olevan yhtä imarteleva kuin pelkkä "kaunis". "Aika kaunis" = ihan ok, voisit olla parempikin. En tarkoittanut tuota mainintaa mitenkään, että en ottaisi sitä omanlaisenaan kohteliaisuutena tai että pahoittaisin siitä mieleni. Halusin vain tuoda esiin kuinka paljon tuollaisen täytesanan lisääminen kommenttiin muuttaa sen merkitystä mielessäni, vaikka sen laittaisikin sinne ihan tahattomasti ja tämähän on ihan vaan mun mielipide. Jotkut ajattelevat, että "aika kaunis" tarkoittaa samaa kuin "tosi kaunis".

   Delete
 3. Hyvin kirjoitettu. Tuollaiset mukakehut ovat jopa haitallisia niin kohteelleen kuin muille vierestä kuulijoille. Minusta tosin muutenkin muiden ulkonäön arvottaminen (vaikkakin positiiviessa mielessä) on hyvin kyseenalaista. Millä meriiteillä arvostelija arvostelee? Miksi hänen mielipiteellään olisi mitään merkitystä?

  On muuten vangitseva kuva. Suomalaisitämainen.

  ReplyDelete
 4. Ottaen huomioon, että olemme Suomessa. Kuinka usein kuulet suomalaisen sanovan suoraan mitä ajattelee, ilman täytesanoja? Varsinkin kommentissa, et voi havaita kommentoijan äänensävyä.
  Ps. Pilkkusäännöt ja lauserakenteet.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tämä olikin edelleen vain minun ajatukseni tuollaisista kommenteista ja postauksen pääpaino on kuvaa edeltävällä osiolla.

   Mitä tulee pilkkusääntöihin ja lauseenrakenteisiin, suosittelen sinuakin kertaamaan niitä.
   En ole missään vaiheessa pyrkinyt postauksissani täydelliseen kirjakieleen, vaan haluan niiden olevan aika lähellä puhetapaani, joten tästä syystä lauseenrakenteet voivat olla "virheellisiä". Pillkusääntöjä taas en ole koskaan oppinut täysin, mutta en koe niiden olevan kuitenkaan ihan unohduksissa.

   Delete
 5. 15 vuoden kuluttua sama "kohteliaisuus" on muuttunut muotoon "oot aika kaunis kolmekymppiseksi" :P

  ReplyDelete