January 30, 2015

Haastattelu Sompiossa 15.01.2015

Tässä vihdoin Sompiossa ollut haastattelu myös tänne blogin puolelle! 
Haastattelun toteutti Maija Tasala.
Sukupuoli-identiteetti tarkoittaa tunnetta mieheydestä tai naiseudesta. Transihmisillä on erilainen sukupuoli-identiteetti tai tapa ilmaista sukupuoltaan kuin heiltä syntymäsukupuolensa perusteella odotetaan. Kyse on monimuotoisesta ilmiöstä, jolle todennäköisesti ei voida löytää yhtä selitystä.
Transihmisyys ei ole mielenterveyden häiriö. Kärsimystä aiheuttava vakava jatkuva sukupuoliristiriita ruumiin, identiteetin ja roolin välillä on psykiatrisesti sairausluokiteltu sukupuoli-identiteetin häiriöksi.


Väärään sukupuoleen syntynyt

Ville-Veikko Suvanto muutti Haapajärveltä Syväjärvelle äitinsä ja sisarustensa kanssa vuonna 2006. Nyt Ville-Veikko on vaihtunut Veeaksi. Hän on aloittanut sukupuolenkorjaus prosessin. 19. elokuuta 2014 Veea kirjoittaa facebook päivityksen:
”Perjantai 15.8.2014 oli yksi niistä päivistä, joka vaikuttaa eniten koko loppuelämääni. Kävin lääkärillä hakemassa lähetteen sukupuoli-identiteetin häiriön diagnosointitutkimuksiin, sillä koen olevani nainen, haluan tulla kohdelluksi naisena jne. Viime viikolla tuli myös vaihdettua nimi kaikkille sivustoille, joilta minut löytää. Voitte siis suosiolla pyyhkiä virallisen nimeni muisteistanne, koska haluan tulla kutsutuksi Veeaksi tai jollain lempinimellä.”
Päivitys sai 157 tykkäystä ja 22 kannustavaa kommenttia. 

Sukupuolenkorjauksesta

Sukupuolenkorjaus on pitkä ja monivaiheinen prosessi. Ensin mennään lääkäriin hakemaan lähete sukupuoli-identiteetin diagnosointitutkimuksiin Helsinkiin (HUS) sukupuoli-identiteetin tutkimuksen poliklinikalle tai Tampereelle (TAYS) psykiatrian poliklinikalle.  Diagnosoivissa yksiköissä on työryhmät, joihin kuuluu psykologi, psykiatrian erikoislääkäri, HUSissa sairaanhoitaja/omahoitaja ja TAYSissa sosiaalityöntekijä/perheterapeutti. Konsultoivina jäseninä ovat endokrinologi, plastiikkakirurgi sekä mahdolliset muut erikoislääkärit. Arvio tehdään niin, että sukupuolenkorjausta hakeva käy diagnosointijakson aikana kerran tai pari kuussa keskustelemassa hoitotyöryhmän jäsenten kanssa. Diagnoosin saaminen kestää pitkään, puolesta vuodesta kokonaiseen vuoteen. Tänä aikana lääkäri päättää, voiko prosessia jatkaa.
Diagnoosin saatua alkavat korjaushoidot, jolloin voi itse päättää, mitä pitää tarpeellisena. Näihin toimenpiteisiin kuuluvat mm. hormonihoidot, nimenvaihto ja laserkarvanpoisto. Sitten alkaa niin sanottu tosielämän vaihe, jolloin eletään mahdollisimman paljon kokemassaan sukupuolessa. Vuoden tai parin jälkeen sukupuoli korjataan virallisiin papereihin ja voi hakeutua leikkauksiin.

Veean elämä Sodankylän kunnassa

Veea, tuolloin Ville-Veikko, aloitti meikin käytön todella avoimesti Syväjärven ylä-asteella jo 7.-8. luokan aikaan. Hänen ei ole koskaan tarvinnut esittää mitään. Jotkut transsukupuoliset aloittavat meikkien ja vaatteiden kokeilun kotonaan piilossa ja omassa rauhassa. Veea taas teki kaikki pukeutumiskokeilut koulussa.
                      ”En koskaan valinnut vaatteita sen perusteella, olivatko ne tehty naisille vai miehille. Pukeuduin vain siihen mistä pidin ja minkä tunsin omakseni.”
                      Syväjärvellä yhden saman luokkalaisen pojan kanssa oli ongelmia. Opettajat lupasivat puuttua kiusaamiseen, mutta monista opettajien varoituksista huolimatta kiusaaminen jatkui eikä siihen enää puututtu. Veea muutti ylä-asteen aikana lyhyeksi aikaa Sodankylään, sillä hänen äitinsä muutti sinne. Siellä Veea sai kokea erilaisuuden varjopuolet. Häntä haukuttiin koulussa ja saatettiin joskus jopa kadulla huudella homoksi. Kiusaajista huolimatta Veea löysi molemmilta asuinpaikoilta kavereita jotka hyväksyivät hänet sellaisena kun hän oli. Mutta pienellä paikkakunnalla asuvalla vähemmistöllä ei ole koskaan helppoa.


Muutto Tampereelle

                      Veea muutti Tampereelle vuonna 2011 päästyään Tammerkosken lukioon. Lukion 1. ja 2. vuoden aikaan vuonna Veea alkoi käyttämään peruukkeja ja korkokenkiä. Hän alkoi myös seurustella ensimmäisen poikaystävänsä kanssa. Kesällä 2014 Veea osti ensimmäiset rintaliivinsä.
                      Tampereelta hän kertoo löytäneensä paljon samahenkisiä ystäviä lukiosta ja sen ulkopuolelta. Suuressa kaupungissa Veea tuntee pystyvänsä olemaan täysin oma itsensä ja tuntee olonsa turvalliseksi. Kerrottuaan olevansa transsukupuolinen Veea on saanut paljon tukea ystäväpiiristään ja tutuiltaan. Hänen perheensäkin on suhtautunut hyvin.
                      ”Pelkästään netissä joiltain nimettömiltä ihmisiltä on tullut negatiivisia kommentteja”, Veea kertoo.
                      Transseksuaalisuudessa hänelle rankinta on, kun ihmiset eivät ajattele häntä naisena tai ymmärrä kun heille selittää, miten hän kokee sukupuolensa. Kun ei tunne oloaan mukavaksi omassa kehossaan, se vahingoittaa itsetuntoa.
                      Veean ystävä on kihloissa Jessica Loven kanssa, joka on transnainen. Hän on ensimmäinen transihminen johon Veea tutustui. Kaveruus toi tullessaan hyvän juttukumppanin, kun on kyse transsukupuolisuudesta. Jos Veealla on kysymyksiä käytännön asioita Jessica voi kertoa omista kokemuksistaan.
                      Veean matka on vasta alussa ja hän odottaa diagnoosia päästäkseen aloittamaan korjaushoidot. Tällä hetkellä hän on käynyt kahdella tapaamisella ja ensi kuussa Veealla on kolmas aika. Toiveissa hänellä on, että hormonihoidot aloitettaisiin ja nimenvaihto tehtäisiin vuoden sisällä. Sukupuolen korjauksen kestoa on mahdotonta ennustaa, sillä jokainen potilas on erilainen ja hoidot suunnitellaan aina henkilökohtaisesti. Ajan mittaan Veealla on mahdollisuus hakea korjausleikkauksiin, mutta hänellä ei ole sinne kiirettä. Silikoneja hän aikoo harkita hormonihoitojen jälkeen, elleivät hormonit tee tehtäväänsä.
lue lisää sukupuolen moninaisuudesta: transtukipiste.fi
xoxo


3 comments:

 1. *taputusemoji* Hyvän näköinen ja ihanan asiallinen teksti! Hyvä hyvä! ♥

  ReplyDelete
 2. Taisi ihan yksi termi virhe olla! :D mutta hyvö juttu toi oli! ^^

  ReplyDelete
  Replies
  1. Juu mulla ainaki pisti silmään toi "transseksuaalisuudessa", mut en sit tiiä tarkotatko sitä :D

   Delete